COMPLICACIONS TRACTAMENT

Aquest tractament no comporta cap tipus d’urgència, però sí que poden sorgir certes complicacions, moltes de les quals es poden solucionar a casa:

LA INFLAMACIÓ PER RESTES DE MENJAR ÉS L’ÚNICA CAUSA DE DOLOR POSSIBLE D’AQUEST TRACTAMENT.
PER AQUEST MOTIU LA HIGIENE EXHAUSTIVA AMB 
TOTS 5 PASSOS MÍNIM 1 VEGADA AL DIA ÉS IMPRESCINDIBLE:

Instruccions d’higiene

1. Llagues a llavi o llengua

Després de la col·locació de l’aparell, és habitual que s’hagi d’acabar d’assentar el metall amb la masticació i els teixits orals s’han d’acostumar a la nova presència de l’aparell.

Si la llaga està ocasionada per la fèrula, podeu tallar la zona que l’ha provocada

 

Si ha aparegut alguna llaga, realitzeu els passos següents 2 coses:

– Apliqueu Gel de clorhexidina la llaga, després de cada raspallat i a demanda entre raspallats si cal.*

– Apliqueu a sobre el metall que molesta una boleta de cera ortodòntica –> Amb dos dits agafeu un trocet, feu-ne una boleta i l’enganxeu-la sobre la dent i/o el metall que molesta.*

 

* Descarregar Recepta

– Si la llaga està ocasionada per la fèrula, enlloc de posar la cera, heu de tallar la zona que l’ha provocada amb tisores de paper:

2. Sagnat geniva i/o geniva vermella + inflamada

La geniva és un teixit molt sensible però de fàcil diagnòstic. En absència de traumatisme per una caiguda o cop del pacient. El sagnat de la geniva sempre és causat per inflamació per falta d’higiene. És una sang bruta que cal que surti, per tant, com més la feu sagnar netejant, millor, es desinflamarà abans.

Si la geniva sagna, realitzeu els passos següents 3 coses:

– Higiene molt exhaustiva de la zona, especialment amb l’irrigador / xeringa (Diluiu una micade colutori dins l’aigua). Si podeu,  passar el fil dental i/o els raspallets interdentals també us serà de molta d’ajuda i accelerarà la desinflamació.* Instruccions d’higiene

 Apliqueu Gel de clorhexidina la llaga, després de cada raspallat i a demanda entre raspallats si cal.* (Producte complementari a les instruccions d’higiene; ells sols NO solucionaran la inflamació).

– Realitzeu glopejos amb clorhexidina en colutori: 2 VEGADES AL DIA (després dels raspallats abans de posar el gel) / durant 2 minuts / 15 ml (si pica es pot diluir en aigua) / DURANT 15 DIES. –> La clorhexidina en colutori pot provocar unes taques marrons a les dents que són superficials i que es poden treure amb una higiene del dentista.* (Producte complementari a les instruccions d’higiene; ells sols NO solucionaran la inflamació).
 

* Descarregar Recepta

3. Irritació al front o la barbeta (màscara)

Malgrat ser aparatosa la màscara és totalment indolora, fàcil de portar i còmoda. No obstant, els coixinets que vénen de fàbrica per la barbeta i el front són plastificats. Això produeix que als pacients amb pells atòpiques o a qualsevol pacient que sui durant la nit, és molt provable que s’irriti la zona de recozalment dels coixinets:

Per prevenir-ho o curar-ho seguiu els passos següents 2 coses:

– Hidrateu amb crema hidratant o vaselina la zona irritada.

 Col·loqueu un tall de tela de cotó (samarreta, drap o llençol vell) entre la pell i el coixinet plastificat.


 En pocs dies l’irritació desapareixerà.

4. Caiguda de l’aparell

El ciment utilizat per enganxar l’aparell és de molt alta qualitat, no obstant en ocasions l’aparell es pot desenganxar per diferents motius que no sempre aconseguim esbrinar (estrabada de l’aparell amb els cabells, una peça de troba, aplicació de forces repetitives amb la llengua o amb els dits, infiltració de saliva durant la col·locació, inflamació de la geniva…)

– Si l’aparell ha caigut completament –> envieu-nos un email + foto de l’aparell a: pacients@ipocubric.com

 

– Si l’aparell s’ha desenganxat només d’una banda: 

1. intenteu treure’l sencer també del costat que no s’ha desenganxat, si no ho aconseguiu, torneu-lo a encaixar i vigileu que no el mossega 

2. envieu-nos un email + foto de l’aparell a: pacients@ipocubric.com

Aparell caigut completament

Aparell desenganxat

5. Fractura de l’aparell

Els aparells estan fabricats en un laboratori de plena confiança i amb materials d’alta qualitat. No obstant, estan sotmesos a forces masticatòries i d’altres tipus i en ocasions es poden fracturar.
Hi ha fractures que comprometen la continuïtat del tractament i d’altres no.

– Si detecteu alguna fractura de l’aparell –> envieu-nos un email + foto de l’aparell a: pacients@ipocubric.com

Aparell correcte

Aparell trencat

6. Dificultat per empassar

Els dies just després de la col·locació dels aparells, és normal que alguns pacients sentit la boca molt plena i secretin més saliva; aquests dos fets provoquen que empassar resulti lleugerament més difícil.

Heu de tenir clar els conceptes següents:

– Els aparells NO IMPEDEIXEN EMPASSAR. Tothom pot empassar amb els aparells a la boca, és qüestió de pràctica i empassar és un acte voluntari.

– Els aparells NO FAN MAL, i les activacions tampoc. És normal que els nens transmetin la seva ansietat als adults i al fer-ho moltes vegades ho expressen verbalment com a dolor. Com a adults, hem de tenir el paper de calmar-los l’ansietat, evitem sobretot augmentar-la.

– Amb els aparells no hi ha restricció d’aliments per part nostra, a excepció dels xiclets, els aparells en cap cas impedeixen menjar. Poden mastegar i empassar qualsevol tipus d’aliment una vegada se sentin capaços, els primers dies hi ha un procés d’adaptació i aprenentatge per menjar i empassar amb els aparells. 

– Assegureu-vos aquests dies que si mengen coses dures (difícils d’empassar) les han mastegades i triturades bé abans d’empassar. Si veieu que encara tenen una mica de dificultat per mastegar i triturar completament el menjar, doneu-los durant uns dies aliments més tous/fàcils i els durs en troços petits.

– És important no donar massa “bombo” als aparells, tota la família ha de fer vida completament normal.

 

A continuació, alguns trucs per a entrenar la deglució amb l’aparell a la boca:

Expliqueu al vostre fill que pot empassar perfectament, que simplement s’hi ha d’acostumar.
Per aprendre a empassar la saliva amb l’aparell, l’aigua ajuda molt: Beure davant del mirall i respirar fons pel nas poc a poc va molt bé.

7. Traumatisme a la zona orofacial (accidents domèstics)

– Les caigudes i cops sobre les dents, barbeta, llavis i zona orofacial en general, són freqüents en els nens. 
Aquests traumatismes pràcticament mai afecten els aparells, ja que els aparells es troben dins la boca i estan protegits.

– Quan hi ha un traumatisme sobre una dent, és imprescindible agafar hora de visita amb un especialista en odontopediatria. NOSALTRES NO SOM ODONTOPEDIATRES I NO TENIM CAPACITAT PER A FER AQUEST TIPUS DE CONTROL.

– Per a verificar que el cop no ha afectat l’aparell: envieu-nos un email + foto de l’aparell i la zona traumatitzada a: pacients@ipocubric.com

A continuació, explemes de traumatismes sense afectació dels aparells:

8. Caiguda i recanvi dental

 

Durant el tractament i amb els aparells en boca, el recanvi dental pot segur totalment el seu procés natural.
A les dents que els toca caure a l’edat que coincideix amb el tractament ho podran fer sense interferir en cap cas en el tractament.

De la mateixa manera, les dents definitives que hagin de sortir també ho podran fer sense problemes.
–> Tingueu present que en ocasions l’erupció dental provoca molèsties tant en forma de dolor/pressió com en forma d’inflamació de la geniva. Això és totalment independent dels aparells. Si es dóna el cas, agafeu hora de visita amb un especialista en odontopediatria.

–>
Les dents que aguanten els aparells NO CAURAN DURANT EL TRACTAMENT.

9. Microcargol afluixat, amb moviment o inflamació

En els tractaments amb aparells amb suport ossi, els cargols poden perdre força degut a restes de menjar que provoquen inflamació.

Si es dóna el cas, realitzeu els passos següents:

1. Contacteu amb la clínica Boca a Boca i agafeu hora amb la Dra. Villa. Els cargols són un tema quirúrgic i la Dra. Cubells no us pot ajudar en aquest sentit.

2. Higiene molt exhaustiva de la zona, especialment amb el fil dental i/o els raspallets interdentals. (Podeu mullar el fil o el raspallet amb clorhexidina).* Instruccions d’higiene

3. Apliqueu Gel de clorhexidina la llaga, després de cada raspallat i a demanda entre raspallats si cal.* (Producte complementari a les instruccions d’higiene; ells sols NO solucionaran la inflamació).

4. Realitzeu glopejos amb clorhexidina en colutori: 2 VEGADES AL DIA (després dels raspallats abans de posar el gel) / durant 2 minuts / 15 ml (si pica es pot diluir en aigua) / DURANT 15 DIES. –> La clorhexidina en colutori pot provocar unes taques marrons a les dents que són superficials i que es poden treure amb una higiene del dentista.* (Producte complementari a les instruccions d’higiene; ells sols NO solucionaran la inflamació).
 

Descarregar Recepta

Microcargol anclat

Microcargol afluixat

10. Dolor a la barbeta o llavi inferior (Modificar Màscara)

Quan el plàstic de la barbeta de la màscara apreta sobre el llavi inferior just davant de les incisives, aquestes dents poden acabar fent mal degut a la pressió.

El que s’ha de fer és baixar la part de plàstic de la barbeta cap avall, a continuació expliquem com:

  1. Dins la caixa de la màscara trobareu una clau allen.
  2. Col·loqueu aquesta clau dins el forat que hi ha a la part de plàstic de la màscara que va a la barbeta. 
  3. Gireu una mica la clau i afluixeu el cargol girant la clau en sentit horari.
  4. Descendiu la part de plàstic 1/2 cm o fins que veieu que ja no apreta a la zona on hi ha dolor.
  5. A la nova posició, gireu la clau en sentit anti-horari per apretar el cargol i que no es mogui.
  6. Comproveu que no hi ha molèstia quan porta la màscara.
  7.  Informeu-nos per email de com ha anat la primera nit amb aquesta nova posició.